Tips og råd

Vedlikehold og smøring av lærvarer. Vask av dekken osv.

Tips og råd.

 • Måle-enheter:1 Tomme =  2,54 cm.1 Fot       =  30,48 cm1 Kvadrat tomme  =  6,452 cm2
  1 Kvadrat fot  =  929,029 cm2

 • Sølv på saler og hodelag
  Sølv beslag og conchos på våre saler, hodelag, beltespenner osv har et beskyttende lag som hindrer det fra å oksidere og bli stygt. Det må ikke brukes rense-midler slik som sølvpuss ol. Alt sølv skal kun rengjøres med mildt såpevann eller salsåpe.
 • Linimenter og pleiemidler
  Hold alltid linimenter og pleiemidler utenfor barns rekkevidde, da enkelte av produktene kan være helseskadelige.

 • Stigbøylereimer:
  Husk å bytte stigbøylereimer fra venstre til høyre slik at de strekker seg likt.
  Bruk gjerne noe å stå på når du går på hesten.
  Bytt på å gå på fra begge sider, men husk at alle hester ikke er vant til dette.

   
 • Western salens stigreimer og fendere:
  Ved bruk av western sal er det smart å stå på noe når man setter seg opp på hesten, Bytt gjerne med å gå på fra begge sider. (Men husk at alle hester ikke er vant til dette.) Det er ekstra viktig når man bruker westernsal, da man ikke kan bytte stigreimer fra venstre til høyre.
  Når du kjøper ny westernsal er det lurt å bløte og vri fenderene slik at de står i riktig posisjon når du rir. (De brede reimene som stigbøylen er festet i )

 • Western salens festereimer (Off Billet og Tie Strap)
  Tie strap og Of Billet er slitedeler på westernsalen. Sjekk alltid at disse reimene er hele og i orden. Sjekk også festereimene til Tie Strap og Off Billet. En god regel er å sjekke de hver gang du rengjør og smører salen. Det anbefalles å bruke både "slipsknute" og spenne ved festing av Tie Strap`en til salgjorten, slik at remmen ikke blir slakk eller løsner.
  Les mer om hvordan man fester Tie Strap-Off Billet

 • Western salgjorter. Hvordan velge riktig salgjort!
  Salgjorten er en viktig del av ride utstyret. Den hjelper til å holde salen stabil og på plass .
  En salgjort er utsatt for store belastninger ved krevende ridning, og det er derfor viktig at man setter seg inn i hvilke viktige punkter man bør vurdere i forbindelse med valg av gjort.
  1. Velg en gjort som gir din hest den beste mulige komfort.
  2. Velg gjort utfra hva du skal bruke hesten til. (med dette i fokus kan det være nødvendig med ulike gjorter til forskjellige bruksområder)

  NB: Pass altid på at gjortens festereimer (Tie Strap og Off Billet) gir riktig fleksibilitet til gjorten du velger.  Fleksibilitet er helt nødvendig når hesten beveger seg, stopper og snur. Det sikrer også at hesten er komfortabel og kan bruke sin lungekapasiteten.
  Riktig:
  Bruk Tie Strap og Off Billet av lær sammen med gjorter av typen Neopren og Nylon. Bruk enten lær eller nylon sammen med Mohair og Bomullsgjorter.
  Feil:
  Bruk ikke Nylon Tie Strap og Off Billet sammen med Neopren og Nylon gjorter. Denne kombinasjonen gir ikke nødvendig fleksibilitet.

 • Bruk av Bakgjort
  Bakgjort brukes gjerne sammen med Roping / Ranch saler og er ment som en hjelp for å hindre salen å tippe frem ved belastning på hornet (ved f.eks. arbeid med Lasso)
  Enkelte ønsker å bruke bakgjort også ved vanlig ridning, og det er da noen ting som er viktig å huske på:
  Bakgjorten må alltid brukes sammen med en festereim som går mellom framgjorten og bakgjorten.
  Avstanden mellom fram og bakgjort må ikke være for stor (5 til 10 cm er ok)
  Mange bakgjorter leveres med en lang festereim, det er derfor viktig at man lager ekstra huller om nødvendig, slik at avstanden mellom gjortene blir riktig.
  Bakgjorten skal ikke strammes som en framgjort, men ha noe slakk.
  Husk å venne hesten til bruk av bakgjort.

 • Bruk av Korreksjons underlag
  Korrigering av salens bæreflater ved hjelp av korreksjons underlag eller andre ulike løsninger, krever kunnskap om salens bæreevner og salens passform mot hestens rygg. Videre er det viktig å huske at endring i hvordan salen ligger på hesten også innvirker på rytterens sits og balanse.
  Vi anbefaller at man får hjelp av en saltilpasser eller andre kyndige personer ved justering og bruk av korreksjonsunderlag.

 • Vask av western salunderlag
  Western underlag (pad`s) skal ikke maskinvaskes, da dette vil ødelegge filten inne i underlaget samtidig som man også kan få uønsket farging av underlaget. Vask underlaget for hånd med kaldt eller lunket vann tilsatt litt såpe. Etter vask er det viktig at underlaget blir skylt godt, slik at det ikke er såpe-rester som kan skape hud irritasjon hos hesten. Bruk gjerne en hageslange og spyl fra undersiden til det kommer kun rent vann ut på oversiden. Børst gjerne underlaget før vask, slik at man får av løse hår osv. Etter vask skal underlaget drypptørkes i romtemperatur.

 • Western hodelag og tøyler
  Husk og kontrolere festereimer til western hodelag og tøyler jevnlig, og bytt de ut ved behov. Festeskruer (Chicago skruer) til western hodelag og tøyler må etterstrammes (kontroleres) jevnlig. "Tips" drypp litt neglelakk eller lignende på skruen før man skrur de sammen, så sitter de bedre.
 • Smøring av lærtøyler
  Tøyler i lær bør smøres med måte, særlig i området for rytterens tøylegrep. Det anbefalles meget forsiktig bruk av lærbalsam / salsåpe (Ikke olje)

   
 • Smøring av skinn og lær:
  Lærbalsam:
  Begynn alltid med å smøre inn dine nye lærvarer, men husk å smøre med måte. Første gang du smører er det lurt å bruke så mye at det blir igjen noe på overflaten, la det stå å tørke 4 til 12 timer og fjern deretter det som ligger igjen på overflaten av læret.

  Salsåpe:
  Salsåpen rengjør, beskytter og mykgjør læret. Salsåpe kan brukes oftere en olje, balsam eller fett da salsåpen ikke trenger så dypt ned i læret. Ønsker du glans i læret er det smart å bruke en salsåpe som inneholder glyserin, da dette gir læret en flott glans.

 • Forslag til hvordan feste krok til Lead Rope:


 • Hvordan feste/knyte taugrimen.

 • Dekken:
  Velg riktig dekken til riktig bruk. En hest som går mye ute sammen med andre hester, eller går der det er mye trær og grener, trenger et sterkt og rivsikkert dekken.

  Ved valg av innedekken kan det være smart å velge et dekken med glatt utside, slik at ikke flis og skitt fester seg så lett.

  Vask dekken så sjelden som mulig, dette gjelder særlig utedekken. Vasking fjerner noe av impregneringen i dekkenet og gjør det mindre motstandsdyktig mot regn og snø. Når ett dekken er slitt eller har vært vasket flere ganger, anbefaler vi å bruke dekkenimpregnering slik at dekkenet holder seg regntett. (Husk å bruke en impregnering som er beregnet til dekken som puster)

 • Klær
  Fargede klær bør vaskes separat eller med lignende farger. Vask alltid klærne med alle glidelåser, knapper og borrelåser lukket.

  Ridebukser og klær med brodering eller trykk skal vaskes vrengt.

  Sko og chaps av skinn / lær rengjøres best med salsåpe eller skinnvaskemiddel, og etterbehandles med lærbalsam eller lærfett.

 

 • Medisinsk Lammeull

  Våre artikler av medisinsk lammeull er laget med tanke på holdbarhet og komfort. Det begynner med garvingen som ikke inneholder noen kjemiske garvesyrer slik som tungmetaller, crom eller aluminium. Våre medisinske lammeullsprodukter kan rengjøres forsiktig i 30 graders vann og kun med biologiske vaskemiddler. La støv og møkk tørke, og børst det deretter av før vask.

  Vaskeannvisning.
  Da medisinsk lammeull er et rent naturprodukt er det viktig å ikke bruke alkaliske vaskemiddler. For pleie og vask av våre lammeulls artiker skal det brukes pleiende og biologisk nedbrytbare vaskemiddler.

  Maskinvask:
  Legg Lammeullen i maskinen. påfør vaskemiddel direkte på lammeull produktet, og sett maskinen på lett vask og 30 grader. Husk å skylle godt

  Håndvask:
  Fyll egnet vaskefat med 30 grader lunket vann. Ha i vaskemiddel og la produktet ligge i bløt i 20 til 25 min. Vend på lammeullen med jevne mellomrom. Skyll deretter godt med kaldt vann.

  Viktig:
  Vennligst vær oppmerksom på at lærsiden trekker seg sammen når den tørker. For å unngå dette er det viktig at man strekker det under hele tørketiden, slik at det holder sin opprinnelige form. Lammeull må ikke tørkes i tørketrommel eller i nærheten av varmekilder. La det drypptørke i romtemperatur.