b_logo-gj.-m.-effekt-s_000

Theraflex

Informasjon om Theraflex salunderlag

 

Theraflex Salunderlag

VIKTIG!
All informasjon om egenskaper samt anvisning for bruk er basert på at salens bom er riktig tilpasset til hesten.
Ingen salunderlag kan kompensere for en bom som ikke passer til hesten.
Er du i tvil om dette, anbefales det på det sterkeste å kontakte en kyndig person til å hjelpe deg å fastslå om bommen passer til hesten.

Egenskaper, bruk og vedlikehold

Egenskaper:
Theraflex gir hesten og rytteren de beste muligheter for bevegelsesfrihet og balanse. Den gir god frihet for ryggsøylen og har ekstra lufting for god ventilasjon. De innebygde selv-oppblåsende luftputene gir en meget god tilpassing og vektfordeling mot hesten. Non-Slip materialet gjør at sal og underlag holder seg i riktig posisjon. Close Contact gir optimal kontakt og bevegelsesfrihet for rytteren. Salunderlaget beveger seg med hesten, og gir derfor god bevegelsesfrihet for hesten.

Bruk:
1.
Før bruk må man sjekke at begge ventilene er åpne, og at luftputene er fulle av luft.
(Åpne begge ventilene igjen etter bruk, og la de være åpne når underlaget ikke er i bruk. Slik at underlaget er klart til bruk neste gang)

2.
NY INFORMASJON!
Åpne begge ventilene, og legg underlaget på hesten.
NB: Tidligere ble det anbefalt å stenge begge ventiler før du la underlaget på hesten. Linda Parelli har opplevd at det generelt ble det igjen for mye luft i underlaget, med det resultatet at det føltes som å ri på en "luftboble".
Derfor anbefales det nå at man lar ventilene være åpne til senere i oppsalingen

3.
Legg underlaget på hesten, slik at underlaget ligger på linje med bakre del av skulderbladet. Husk å legge underlaget litt frem, for så og skyve det bakover slik at pelsen ligger flatt under salunderlaget

4.
Legg underlaget på hesten og legg deretter salen på underlaget. Juster salen slik at den ligger rett og i senter av underlaget slik at salen ligger på luftputene.
NB! Hvis du bruker en Equiflex sal / Wade Tree med god "flare" (Skulderfrihet) må du legge salen lenger frem på underlaget. Hvis ikke vil luften samles fremme under bladene pga. skulderfriheten til bladene i bommen. Forsikre deg om at ventilene går klar av salen, og at sal og underlag ligger riktig i forhold til hverandre. NB: Pass på at ikke ventilene blir liggende mellom salen og hesten, da dette er meget ubehagelig for hesten.

5.
Bruk fremre justeringsløkken til å dra underlaget opp slik at det går fri av manken til hesten. (Dra underlaget opp til du har ca 2,5 cm avstand mellom høyre og venstre del av underlaget)

6.
Stram til gjorten på vanlig måte (Stram 2 til 3 ganger). Etter å ha strammet gjorten 2 ganger stenger man ventilene. Beveg hesten litt rundt slik at sal og underlag "setter" seg. (Ikke press ut all luften av underlaget, da det ikke kan gi optimal tilpassing uten luft)
Underlaget skal nå ha optimal mengde luft for best mulig tilpassing mellom hest og sal. Ved bruk av lettvektsaler, anbefales det å sjekke om det kan være nødvendig å slippe ut mer luft.
(Noen hester kan reagere på lyden av luften som slippes ut av ventilene, vær oppmerksom på dette. Bruk tid på å tilvenne hesten på forhånd).

7.
Bruk tid på å longere hesten fra bakken, slik at den kan venne seg til sal-underlaget. Mange hester kan reagere på nye ting, og det er altid smart å bruke tid på tilvenning.
 

8.
Sett deg opp i salen og sjekk mankeklaringen påny. Om nødvendig kan du nå også justere høyre og venstre luftpute individuelt for å få riktig balanse i salen. (Dette bør kun gjøres hvis du er sikker på hvor mye du skal justere. Om ikke du er sikker, bør du få hjelp av din trener eller andre kyndige personer.) Hvis denne justeringen blir gjort feil, kan det føre til at du blir sittende skjevt, og på den måten feilbelaste hesten.


Man kan også bruke Shims til dette underlaget for ekstra justering.


VIKTIG!
Slipp luften ut meget sakte. Slipp ikke ut for mye luft. Hvis for mye luft slippes ut vil dette resultere i at underlaget mister sin luftdemping og derved sine gode egenskaper.
Sjekk alltid mankeklaring etter justeringer.

9.
Rengjør underlaget regelmessig (Se under for vaskeanvisning). Ikke la hår og svette "bygge" seg opp under salunderlaget, da dette vil redusere Non-Slip egenskapene og kanskje også forårsake slitasje og gnag.

 Vask og Vedlikehold
1.
Når underlaget ikke er i bruk skal det lagres opp ned på et tørt og rent sted med begge ventilene åpne.

2.
Ikke plasser noe på underlaget når det ikke er i bruk (Ikke heng det under salen, men over salen).

3.
Hvis underlager et støvete eller skittent, tørk det av med en fuktig klut eller myk børste. Hvis det er nødvendig å vaske underlaget, heng underlaget over et gjerde ol. Vask deretter ved å bruke vannslange fra siden. Bruk en mild såpe. La underlaget drypptørke. Hvis man må vaske i maskin, må luftputene fjernes først.

4.
Hvis underlaget er fullt av hår, kan man bruke en støvsuger eller myk børste for å fjerne dette.

5.
Om luftputene punkteres eller blir ødelagt, må de repareres eller byttes. Om dette skulle skje når man rir, og reparasjon for øyeblikket ikke er mulig skal begge ventiler åpnes. Underlaget vil nå fungere som et "vanlig" underlag, uten luft-demping / tilpassing. Sjekk mankeklaring hvis underlaget tømmes for luft.

 

  Her finner du Pat Parelli Theraflex salunderlag og utstyr